Niezależnie od stylu, w jakim urządzamy naszą kuchnię, musimy pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że wnętrze będzie nie tylko piękne, ale i funkcjonalne. Najpierw przyjrzyjmy się, co kryje się pod nazwą tajemniczej sekwencji technologicznej w kuchni. Jest po prostu podzielony na strefy funkcjonalne, które zapewniają komfortowe użytkowanie pomieszczenia.
Ciąg roboczy w kuchni
Na początku jest miejsce do przechowywania. Należą do nich lodówki i szafy, w których przechowujemy produkty niewymagające chłodzenia. Do tego lepiej wybrać wysokie pojemniki, w których możemy zagospodarować funkcjonalne półki i przegródki, w których możemy przechowywać przyprawy, puszki, konserwy, makarony, łuskane i nie tylko. Tuż za powierzchnią magazynową warto zaaranżować wolną powierzchnię roboczą od 30 centymetrów do 60 centymetrów, na której możemy umieścić produkty gotowe do dalszej obróbki.
Kolejnym elementem sekwencji pracy jest strefa mycia. To tutaj znajduje się zlew i zmywarka. Zaraz po niej warto postawić stół warsztatowy, na którym możemy ciąć i obierać oczyszczony produkt. Optymalna szerokość powinna wynosić od 60 centymetrów do 90 centymetrów. Przedostatnim elementem linii roboczej jest strefa obróbki cieplnej, która powinna posiadać płytę grzewczą np. indukcyjną lub gazową, piekarnik i opcjonalnie mikrofalę.
Pamiętaj, aby nie stawiać płyty bezpośrednio przy ścianie, ponieważ ruch i konstrukcja patelni często wystają z piekarnika za pomocą uchwytu. Dlatego pod koniec sekwencji pracy ustawmy powierzchnię roboczą o wielkości co najmniej 20 centymetrów do 30 centymetrów, jeśli pozwala na to wielkość kuchni.